La pertinença a un grup amb la mateixa identitat dóna sensació de complicitat i, fins i tot de compartir un llenguatge comú a un món propi. I conscients d’açò, per què no crear/reforçar la identitat universitària? Això és precísament el que ha fet Alberto Báez, guanyador del tercer premi del Concurs per a joves Emprendedors del Servei Valencià d’Ocupació. El que realment ha dissenyat aquest és una nova xarxa social dirigida exclusivament als estudiants anomenada Dissertas: European Networking.
Actualment, Alberto Báez és un dels patrons fundadors de la Fundació Universitas, el qual ha desenvolupat el projecte des de l’Escola de Negocis i la Fundació ADEIT de la Universitat de València. Segons ell mateix, la idea va nàixer de la seua experiència viscuda a Nottinghan amb una beca Erasmus. Allí, va compendre que la universitat és molt més que assistir a unes classes i aprovar els exàmens. “Dissertas proporcionarà als estudiants a través de la web 3.0 un espai on es fomentarà l’entreteniment creatiu, la informació de qualitat i la projecció professional de l’estudiant a través de la publicació, per exemple, d’articles acadèmics i tesis”.
Aparentment aquesta xarxa pot resultar ser una extremitat més de l’entramat universitari en el sentit que pot ser un punt de trobada entre estudiants i professors. No obstant, l’objectiu principal d’aquesta xarxa social és impulsar la implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). Encara que aquest objectiu es dit públicament, és ben fàcil adonar-se’n amb termes com “vocació europeista”, “empreses europees”… Ara, anem a veure què diu aquesta xarxa sobre ella mateixa.
Dissertas és una comunitat universitària online a nivell Europeu que pretén ser un punt d’unió entre el món universitari i el món empresarial. El principal objectiu és potenciar les aptituds personals i professionals de l’universitari i que aquesta es converteisca en una font d’oportunitats laborals. Segons els seus creadors, Dissertas, a causa de la seua vocació europeista, pretén implantar els valors promoguts per la Comissió Europea, entre els quals es destaca el foment del voluntariat entre els joves europeus.
Els objectius generals d’aquesta xarxa és fomentar la col·laboració creativa, la projecció personal i professional de l’estudiant i proporcionar una informació de qualitat. Aquestes línies generals es materialitzen en trenta grups temàtics i en els perfils professionals dels usuaris. En les llicenciatures convergeixen tots els continguts generats pels usuaris. En ells, els usuaris poden comunicar-se amb estudiants, professors i empreses europees, realitzar treballs acadèmics conjunts, col·laborar amb empreses i institucions relacionades amb l’estudiant, obtenir informació directament des de la universitat o empresa desitjada, etc. Els joves, les empreses i les universitats poden obrir-se un perfil en Dissertas. En el perfil, l’estudiant podrà inserir tot allò que considere oportú per a la seua promoció personal i professional (Currículum, treballs acadèmics, activitats extraprofesionales, etc). Els perfils de les empreses i les universitats estaran enfocades a donar a conèixer els seus productes i serveis entre la comunitat estudiantil.
Després d’analitzar en què consisteix aquesta xarxa social que fomenta la creació d’una identitat universitària i després de saber que actualment Dissertas ja compta amb més de 100 usuaris en Facebook i Tuenti i un canal en Youtube amb un video promocional en espanyol, anglès i francès, cal plantejar-se els resultats d’aquest magnífica “campanya” que la universitat està realitzant al voltant de l’EEES. De fet, aquest és el seu anunci:
La Univestitat és conscient del boom de les xarxes socials sobretot al sector més juvenil i per això, davant del fort rebuig que ha sofrit l’EEES al món universitari, ha posat en marxa aquesta xarxa social. Sens dubte, una campanya publicitària amb eines més que modernes. Ara que cadascú jutge aquesta campanya com vulga.
Em sembla genial que hi haja una xarxa social que promocione l’estudiant a l’hora d’accedir al món laboral. Però, com deixes entreveure al final de l’entrada, jo també em pregunte quin és l’objectiu real de la universitat.
Sembla que donar a conèixer els avantatges dels nous plans d’estudi adaptats a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. Llàstima que no existisca cap altra font per contrastar la informació que ixirà a partir d’aquesta xarxa social!
Remei Calabuig